söndag 22 april 2012

Tji tjäder men väl trandans i miniatyr

Fredagkväll så gav jag mig i väg ut på orrmyren för att plocka ned mitt gömsle som stått i tre veckor. Anledningen var att dagen efter var jag medbjuden att försöka på ett tjäderspel. Visserligen spöregnade det när jag tog ner det men eftersom det snart skulle upp igen så gjorde det inte så mycket om det var blött. Lördag morgon vaknade jag till fem cm blötsnö. Motivationen att ge sig ut i skogen för att resa gömslet var inte så stor och lusten att under natten sova ute var heller inte på topp. Men vad gör man inte för att få chansen till tjäderbilder, inomhus blir inga bilder tagna.

Fördelen med snön är dock att vi kunde se spår efter tjädrar som gått över hällarna och släpat vingarna efter sig. Det lovade gott. Strax efter åtta när vi krupit in i gömslena kunde vi höra den första tjädern slå sig ned i någon av de omgivande tallarna. Bara att krypa ned i sovsäcken och invänta att spelet skulle börja. Halv fem vaknar jag med ett ryck och hör att redan spelet är igång. Det är ännu för mörkt för att kunna se något men bedömningen är att det är en bit bort. Hela morgonen förblir på det viset. 3-5 tuppar spelar kontinuerligt fram till kl 8. Dock lite för långt bort för att kunna fotografera. Ett par gånger kan man skymta dem mellan träden men det är inte fotograferingsbart. Halv nio har sista tuppen lämnat och vi bryter och packar ihop. Inga tjäderbilder denna gång alltså men en god natts sömn och en stämningsfull morgon med både tjäderspel, orrspel i fjärran och annan fågelsång. Precis när vi börjar packa börjar regnet igen.

På vägen hem passerar jag en åker där jag dagen innan sett tranor ganska nära vägen. Eftersom jag inte har lust att komma hem helt utan bilder stannar jag och tar några bilder från bilen. Tranorna dansar och bjuder på sig själva men naturligtvis har jag kondens på linsen så bilderna blir nästan softade. Till viss del gick det att rätta till i Lightroom. Resultatet ser ni här.

Efter vägen sitter också en varfågel mycket vackert i en sälg som jag försöker fånga på bild men utan att lyckas. Ännu ett stycke längre bort hittar jag en ormvråk som nästan ser ledsen ut där den sitter i ett torrt träd i regnet. Jag hinner att ta några bilder av den också innan jag fortsätter hemåt.


Så trots att det inte blev några tjäderbilder den här gången så blev det ändå en bra och händelserik helg.

3 kommentarer:

  1. Det är alltid värt att ge sig ut för det brukar ändå bli bra fast det inte blir som man tänkt sig :-) Fina bilder!

    SvaraRadera
  2. Det är alltid värt att ge sig ut för det brukar ändå bli bra fast det inte blir som man tänkt sig :-) Fina bilder!

    SvaraRadera
  3. Repetition är kunskapens moder ;-)

    SvaraRadera