onsdag 30 juni 2010

Närkontakt

Andra natten har bjudit på närkontakt med björnarna. Jag har suttit i en gammal husvagn som byggts om och numera tjänstgör som gömsle. Den är placerad i gammal högstammig tallskog och djuren kommer mycket nära.



Bildchanserna dyker upp lika snabbt som de försvinner, så det gäller att vara allert och vaken. Variationen på bilderna blir inte så stor utan det blir mest fråga om närbilder.



Nio olika björnar och två järvar kom och gick under natten. Från kl 20 fram till kl 04 var det ständigt björn framför gömslet, som mest tre på samma gång. Den längst bort på ca 20 meter och den närmsta på ca 2 meter. Rakt genom denna "flock" av björnar kommer mitt i natten en självmordsbenägen hare som skjuten ur en kanon. Det sägs att "harens vägar äro outgrundliga" och med ens blir det uppenbart vad som menas med detta...



Eftersom det mest blir fråga om närbilder är det svårt att variera sig och försöka få till olika bildutsnitt. Dessutom är det riktigt mörkt i storskogen mitt i natten.



Eftersom det är björn framför kameran i åtta timmar kan man experimentera lite med olika bildutsnitt och försöka vara kreativ.



Detta är ett litet smakprov på vad andra natten hade att bjuda på. Inte speciellt vackra eller originella bilder utan mer rena artbilder. Det är heller inte idealiska förhållanden försöka skapa vackra bilder i den här typen av gömsle, men det är häftigt att komma björnarna så nära att man inte bara ser dem utan också kan höra hur de andas och lukta hur illa de verkligen luktar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar