tisdag 22 maj 2012

Brun Kärrhök

Utlovade i söndags bilder på brun kärrhök. De kommer här. Många bilder blev det, men de flesta av dem var oskarpa och variationen på dem var si så där. Urvalet blev alltså inte så stort när jag börjat rensa.

Att få bra flygbilder på kärrhök visade sig vara nästan omöjligt då de är mycket skickliga flygare. Bitvis stannar de upp och i det närmaste ryttlar en liten stund, det är då man får passa på.

En kärrhökshona som flyger över sin typiska livsmiljö. I landskapet kring våtmarker som dessutom gärna får betas, hittar kärrhöken både föda och lämpliga boplatser.

Hannen är en inbiten bigamist och kan ha flera honor som han uppvaktar och befruktar. Boet placeras direkt på marken. Födan besår av både smågnagare, kräldjur och insekter. Den drar sig heller inte för att ta andra fåglars ungar och ägg.

 Här gör man gemensam sak mot kärrhökshonan. Samarbete över artgränserna.


Som rovfågel som utgör ett hot mot andra arters bon och ungar får den finna sig i att vara hatad av andra fåglar och jagas bort så fort den kommer i närheten. Skillnaden i både färgteckning och storlek mellan könen är mycket tydlig hos kärrhöken. Liksom hos de flesta rovfåglar är honan betydligt större än hanen.

Här framgår skillnaden både i storlek och teckning mellan hanen och honan tydligt.

Även här framgår skillnaden på bl annat teckningen på vingens undersida tydligt.


   Hanen i det närmaste "hovrar" över honan som beundrande tittar på.

Den bruna kärrhöken är en fågel som jag tidigare inte reflekterat speciellt mycket över eller ens försökt ta bilder på. På så sätt är den en "ny" bekantskap för mig. Hur som helst gav dessa första bilder mersmak och jag är ganska säker på att det inte är de sista bilder som kommer att bli tagna på den här fågeln. En art som är värd att lägga ned lite jobb på med andra ord...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar